Καλώς ήρθατε!!!

Ελάτε μαζί μου στον κόσμο της αναζήτησης της ιστορίας πίσω από κάθε τραγούδι! Ας ονειρευτούμε ένώ περιπλανόμαστε στις μουσικές πληροφορίες!!! Καλό μας ταξίδι!

Περιμένω πάντα εναγωνίως τα σχόλια σας συνταξιδιώτες....

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

That's all right mama

Τραγουδιστής: Arthur "Big Boy" Crudu

Αυτό το τραγούδι είναι το παλιότερο rock'n'roll κομμάτι, σύμφωνα με καθηγητή του Πανεπιστημίου Southeastern Louisiana.
Ο Joseph Burns, με ειδίκευση στην ιστορία της ροκ μουσικής, πιστεύει ότι αυτό το κομμάτι περιείχε και το πρώτο σόλο break με κιθάρα.
Το τραγούδι ήταν το πρώτο σινγκλ του Elvis Presley, ο οποίος το ηχογράφησε στις 5 Ιουλίου του 1954 στο περίφημο στούντιο της Sun Records στο Μέμφις.
Ο καθηγητής του Southeastern Louisiana θεωρεί πως αυτό το κομμάτι είναι το πρώτο που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία χαρακτηρίζουν το rock'n'roll: «Είναι η μουσική που προέρχεται από τα blues και την country, αλλά είναι πιο χορευτική. Υπάρχουν επίσης, ίχνη επιρροής από jazz, gospel και folk. Τέλος, υπάρχει και το στοιχείο της τεχνολογίας», εξηγεί ο Burns.
Ανάμεσα στα υποψήφια τραγούδια που εξέτασε πριν καταλήξει στη σύνθεση του Arthur Crudup, ήταν τα «How High The Moon» των Les Paul and Mary Ford, «The Honey Dripper» του Joe Liggens, «Boogie Chllen'» του John Lee Hooker, «Saturday Night Fish Fry» του Louis Jordan, «The Fat Man» του Fats Domino, «(We're Gonna) Rock Around the Clock» των Bill Haley and the Comets και «Rocket 88» των Jackie Brenston and his Delta Cats.
 Το «That's all right mama» κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1946 με την «ετικέτα» ενός ροκαμπίλι τραγουδιού, που το διαπερνούσε μία χαρακτηριστική blues μελωδία.
Όσο για τον όρο rock'n'roll, ο καθηγητής εξηγεί στο «Discovery News» πως πρωτοχρησιμοποιήθηκε ως ναυτικός όρος που περιγράφει την κίνηση μίας βάρκας στη θάλασσα. «Αργότερα, στα τέλη του 1800 με αρχές του 1900, υιοθετήθηκε από μουσικούς της gospel για να περιγράψουν κάποιον που λικνίζεται στα χέρια του Κυρίου. Το πρώτο τραγούδι στο οποίο αναφέρεται ο όρος είναι το «Camp Meeting Jubilee» του 1916».
Κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του '20, ο όρος rock'n'roll έφυγε από τα στενά όρια της εκκλησίας και άρχισε να χρησιμοποιείται στην blues μουσική υπονοώντας το σεξ. Σύντομα, πέρασε στις μεγάλες ορχήστρες της jazz και τους τραγουδιστές της country.
«Συχνά, το rock'n'roll περιγράφεται ως η μουσική που συνδιάζει country και blues, αλλά αυτό είναι πολύ απλοϊκή περιγραφή», επισημαίνει ο Burns. «Το rock'n'roll είναι μία πολύ πιο πολύπλοκη μορφή μουσικής που εμπεριέχει στοιχεία από έξι είδη μουσικής, τρία κυρίαρχα και τρία συμπληρωματικά: από τα blues δανείζεται τις βασικές συγχορδίες, από την country τα έγχορδα όργανα και τις βασικές μελωδίες και από τα παλιότερα μουσικά είδη «tin pan alley» και «white pop» τη χορευτική μουσική γραφή. Τα τρία συμπληρωματικά είδη είναι η jazz, από όπου δανείζεται τον ρυθμό boogie-woogie, η gospel για τα φωνητικά και η folk για τα κοινωνικά θέματα στους στίχους. Προσθέστε τέλος, την τεχνολογία της εποχής με το 45άρι σινγκλ και έχετε το rock'n'roll».

Πηγή: www.i-diadromi.gr/

Σημείωση: Δεν είναι ακριβώς ιστορία πως γράφτηκε το τραγούδι :) αλλά είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου